​Telenor inleder 5G-pilot med Ericsson


Telenorkoncernen inleder ytterligare en 5G-pilot i Norge, nu tillsammans med Ericsson. Piloten pågår fram till år 2020 då ambitionen är att börja erbjuda 5G till kunder. Projektet kommer att genomföras i det kommersiella mobilnätet tillsammans med kunder och partners. Sedan tidigare bedriver Telenor Skandinaviens första 5G-pilot i Kongsberg, där invånare getts möjlighet att prova på framtidens mobilnät i vardagen. Det ska bli riktigt kul att följa projektets utveckling.

Syftet med den här nya piloten är att testa 5G-teknologin tillsammans med leverantörer och genom experiment undersöka hur kunder och företag kan dra nytta av de stora möjligheterna med 5G. Piloten som är i planeringsstadiet kommer att inledas under andra halvan av 2019 och pågå fram till 2020. Året vi på Telenor har som ambition att börja erbjuda 5G i både Sverige.

I Sverige inleder vi utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät vilket är den största nätsatsningen sedan utbyggnaden av vårt rikstäckande 4G-nät. Det presenterades nyligen efter att vi tillsammans med Tele2 säkrat frekvenser i 700MHz-bandet. Mobilnätet kommer att byggas ut med över 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige.Vi vill digitalisera Sverige genom 5G och investerar nu kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät. Vårt nät täcker idag 99.9% av befolkningen och det kommer vårt 5G-nät också göra när vi är färdiga. Vår utbyggnadsplan är både ambitiös och aggressiv, något vi (och jag) är riktigt stolta över.

Den svenska 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter. Parallellt fortsätter Telenor att investera kraftigt för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet, vilket kommer ge betydligt högre kapacitet och upplevd hastighet. Mycket spännande är på gång!