1 313 personer på 93,5 kvadratmeter


Livestreamad visningI helgen var det äntligen dags för den livestreamade bostadsvisningen i Åre som vi på Telenor genomförde tillsammans med Fastighetsbyrån. Visningen sändes via Periscope och objektet var en väldigt fin lägenhet i centrala Åre.

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag faktiskt var lite nervös när klockan började närma sig 12 och visningen skulle börja. En av anledningarna till samarbetet var att visa på styrkan i Telenors nät. Den senaste tiden har vi satsat mycket på utbyggnad, framför allt på landsbygden, och just i Jämtland är arbetet med att öka antalet basstationer med 88 procent näst intill färdigställt. Vi vet att vårt nät är starkt, men ändå kan man aldrig vara helt säker på hur en livesändning ska gå – vilket ju också är tjusningen med hela konceptet. Något kan ju gå fel: ”Tänk om någon gräver av en fiberledning i Åre precis innan sändningen?”. En osannolik händelse, men ändå.

Nervositeten lade sig dock snabbt när visningen väl började. Nätet var stabilt genom hela sändningen och Johan och Lena från Fastighetsbyrån guidade spekulanterna på ett strålande sätt. Anledningen att vi körde via Periscope var att det skulle bli så likt en vanlig visning som möjligt där spekulanterna får chans att ställa frågor om objektet, vilket också skedde. Frågorna strömmade in under sändningen men till skillnad från en vanlig visning så interagerade även tittarna med varandra och besvarade de frågor som Johan eller Lena inte hann med, vilket var väldigt kul att se. Jag kände efter visningen att jag faktiskt hade fått ut mer av att gå på denna virtuella visning än när jag själv har vandrat runt med ett prospekt i handen. Tjänsten är inte ett ”sämre” alternativ till att gå på en visning, utan ger ett mervärde.

Kort sagt gick det verkligen över förväntan – sändningen resulterade i Sveriges största bostadsvisning med 1 313 livetittare och över 400 repristittare. Jag har visserligen inte provat, men något säger mig att det skulle vara ganska svårt att rymma 1 313 personer 93,5 kvadratmeter – och det är just därför jag brinner så mycket för den här typen av satsningar. När täckning blir en ickefråga kan innovativa tjänster som den här växa fram och ge människor nya möjligheter. Och det är heller inte bara du framför telefonen som gynnas – ett starkt nät för också med sig en stor affärsnytta när företag, som exempelvis Fastighetsbyrån, med stor genomslagskraft kan nå en bredare och större målgrupp.

Till sist vill jag lyfta det faktum att helgens visning genomfördes helt via Telenors mobilnät med en vanlig smartphone utan några speciella inställningar, just för att visa på styrkan för dig som användare. Vi tycker att nätet ska vara till för alla oavsett var man befinner sig – nästa gång kanske det är du som bjuder in 1 313 personer till ditt vardagsrum?