99,9 procent – är Sverige helt uppkopplat nu?


Idag har jag spännande nyheter. Telenor har under de senaste åren miljardsatsat på att förstärka 2G och 4G-nätet runt om i Sverige och nu har vi nått nästa milstolpe – vårt nät täcker nu 90 procent av Sveriges yta och 99,9 procent av befolkningen.

Idag finns tre operatörer som täcker så här stor del av Sveriges yta. Det betyder att det nu finns konkurrens på mobilmarknaden i nästan hela Sverige. Men kan vi säga att Sverige är helt uppkopplat? Nej, vi är aldrig färdiga med våra nätinvesteringar – men vi har nu sett till att nästan hela Sverige har tillgång till bra mobiltäckning. Den nya infrastrukturen är också en stor fördel inför den kommande satsningen på 5G då master, kraft och kyla redan finns på de platserna vi nu byggt.

Att vi nu täcker 90 procent av landets yta och 99,9 procent av befolkningen innebär inte bara markant bättre täckning. Det innebär även att Telenors kunder får bättre samtalskvalitet och stabilare och snabbare surfupplevelse än tidigare. Arbetet med utbyggnaden av mobilnätet är däremot långt ifrån klart och vilken operatör som är bäst för varje individ kan skilja sig beroende på var man bor och arbetar.

Primärt fokus för utbyggnaden har legat på norra Sverige, eftersom den här regionen historiskt sett legat efter när det kommer till bra yttäckning. Som ett resultat av satsningen har nu mobilnätet i norra Sverige byggts ut med 140 procent. I de södra delarna av Sverige är nätet förstärkt med 40 procent.

Jag blev nyfiken på att se i vilka städer som nätet har byggt ut allra mest, och svaret blev Pajala, där nätet byggts ut med hela 1800 procent. Totalt sett har Norrbotten fått den största förstärkningen av nätet med 304 procent. Jag passade på att sammanställa en topplista på de fem städer där nätet byggts ut mest – rätt häftiga siffror!

Pajala – 1800 %
Övertorneå – 1300 %
Boden – 700 %
Jokkmokk – 433 %
Gällivare – 350 %

Arbetet med utbyggnaden av mobilnätet är långt ifrån klart. I december 2016 beslutade vi tillsammans med Tele2 att fortsätta att fördjupa samarbetet genom att bygga ett gemensamt rikstäckande nät med 5G-teknologi. Detta är en naturlig väg framåt för båda parter eftersom det gemensamma 4G-nätet kommer att utgöra en mycket god grund för en 5G-utbyggnad.

Hur vet jag om täckningen är bra där jag bor?
Det bästa man kan göra är att testa nätet själv, vilket du kan göra kostnadsfritt med Telenor. Om du är intresserad av att veta hur täckningen ser ut just där du bor kan du surfa in på vår täckningskarta.