Det är bra att vara ambidextriös – och du kan själv påverka din täckning!


photo-1470700557367-27653312d54d

För en tid sedan släppte PTS ett pressmeddelande om en ny rapport avseende hur bra olika telefonmodeller fungerar. Rapporten är framtagen av Aalborgs universitet på uppdrag av nordiska ministerrådet samt PTS och dess motsvarigheter i de nordiska länderna.

Testerna visar att det är stor skillnad mellan olika mobiler gällande täckning för både samtal och data. Det positiva är att du själv kan göra stor skillnad i din upplevelse av mobilnätet genom ditt val av telefon och faktum är att de bästa telefonerna kan vara upp till 10 (!) gånger bättre än de sämsta. Skillnaden kan vara så stor som att inte ha någon täckning över huvud taget till att uppleva bra surf och problemfria samtal.

I rapporten har man även testat att hålla mobilen i höger respektive vänster hand, något som gör stor skillnad på många av de testade modellerna – även här upplevde man mer än 10 gånger bättre täckning när mobilen låg i ”rätt” hand. Det gäller alltså att vara ambidextriös, dubbelhänt, för att vara på den säkra sidan…

Jag har själv erfarenhet från att utveckla produkter med antenner, dels från högskolan och dels från mitt liv som produktchef på ett bolag som bland annat producerade 3G-routers. Utan att försvara tillverkarna av mobiltelefoner vill jag påstå att det näst intill är lite voodoo över det. Du kan ha designat en perfekt antenn och så kommer någon och stoppar i laddsladden till produkten och voilà så blir antennen helt värdelöst. Med det sagt så är många av de populära modellerna minst sagt bristfälliga i sin antenndesign.

Oavsett hur bra din mobil är kan du själv påverka och förbättra din täckning. Här kommer tre användbara tips:

  1. Kolla ditt mobilskal – en del skal blockerar signalerna. Prova med och utan och se om det blir någon skillnad när du ringer och surfar
  2. Använd handsfree – Det hjälper dig att hålla ut mobilen från kroppen. Spar batteri, ökar datahastigheten, minskar risken för dåligt ljud och brutna samtal. Du hjälper dessutom dina medmänniskor, som får bättre täckning i och med att det går åt mindre effekt i din mobil och i basstationen, vilket skapar mindre störning i nätet.
  3. Titta på listan i rapporten nästa gång du ska välja mobil. http://pts.se/upload/Rapporter/Tele/2016/MobilephoneTest2016-augusti-2016.pdf

Följer du dessa råd går det lätt att byta ut en väldig massa svärande mot en bra, produktiv arbetsdag och skön avkoppling i sociala medier. Och det bästa är att du inte bara hjälper dig själv, utan alla andra i din nät-närhet!