Det digitala utanförskapet bland äldre minskar – 70 är det nya 60


Häromdagen publicerade Internetstiftelsen i Sverige (IIS) sin årliga rapport Svenskarna och internet om svenskarnas internetvanor. I årets rapport fokuserar stiftelsen framför allt på digitalt utanförskap bland äldre. Trots att 98 procent av hemmen nu har tillgång till internet så är det enligt rapporten uppemot en halv miljon svenskar som inte använder nätet – de flesta över 76 år. Räknar man in de som är ute på nätet bara ibland blir siffran hela 1,1 miljoner.

Detta är förstås ett stort demokratiproblem då det i dag blir allt viktigare att kunna delta i samhället digitalt. Allt fler myndigheter kräver till exempel mobilt bank-id för identifikation och fysiska blanketter försvinner till förmån för onlineformulär.

Rapporten konstaterar även att den stora grupp som lever i digitalt utanförskap är svår att reducera med information och utbildning då de som står utanför själva har valt att stå utanför – de anser inte att det är intressant eller viktigt att vara på nätet.

Utanförskapet minskar
Vad rapporten dock inte lyfter är att det digitala utanförskapet bland seniorer minskar, i rasande fart dessutom. Telenors surfstatistik visar att den åldersgrupp som ökar sitt mobilsurfande överlägset mest är personer över 70 år. Bara under årets första fyra månader ökade de sin surf med 117 procent. Yngre personer surfar fortfarande mest men för varje månad minskar gapet kraftigt. De äldre börjar på allvar surfa ikapp den yngre generationen.

En anledning till den kraftiga ökningen tror jag dels beror på att vi digitaliserat Sverige vilket gett svenskarna en bra uppkoppling och dels att  seniorerna som historiskt legat lite efter, nu har genomgått samma beteendeförändring vi sett i hela landet, de använder digitala produkter och tjänster allt mer. De som var 60 år för tio år sedan har hunnit bli vana internetanvändare vilket är ett beteende de tar med sig nu när de passerar 70-strecket. Det finns enligt mig ingen anledning att tro att utvecklingen skulle vända. 70 har blivit det nya 60.

Här ökade åldersgruppen 70+ mest under januari-april 2018
Jämtland – 262%
Västerbotten – 185%
Värmland – 167%
Norrbotten – 139%
Halland – 144%