DI-Gasellen Stockholm – Kanske såg jag en enhörning?


Min senaste vecka har varit väldigt bra och har återknutit till massor av gamla minnen. När jag startade min karriär i ett riskkapitalfinansierat bolag precis efter millennieskiftet, i efterdyningarna av IT-boomen, hade jag massor av idéer. Men även bekymmersmoln av den typ som sådan turbulent verksamhet ger. När jag förra veckan medverkade i DI-Gasellen väcktes flera av dessa minnen till liv igen. Hjärnan är en fantastik maskin och precis som det är med minnen från lumpen, så finner jag mig själv med att romantisera kring den tiden. Det finns dock ett stort undantag, det finns mycket som man ska romantisera kring startuplivet eftersom det är så lärorikt och viktigt för Sveriges fortsatta välstånd.

Programmet var packat med talare och programpunkter av mycket hög kvalitet. Jag kunde inte värja mig mot att ryckas med i den unika stämning som finns i att sitta med en idé. Att ha hela världen för sina fötter och inte se några hinder annat än att det bara finns 24 timmar per dygn på klockan man har på sin arm.

Jag fick en återblick i det ekosystem som finns kring entreprenörer i Sverige med EKN och riskkapitalister i spetsen. Jag kunde även konstatera att det precis som det uppkopplade samhället har utvecklats otroligt mycket de senaste tio åren. För att lyfta ett par exempel, utan att förringa någon, så fick jag en väldig Aha-upplevelse när jag såg VDn för Doberman, Lisa Lindströms presentation om hur man skapar innovation. Hade jag vetat 2001 vad hon berättade i tisdags hade jag löst många problem. Addnatures grundare Mathias Hedström som gav den långa tidslinjen på sann passionerad företagsutveckling. Deras 15 år i det digitala samhället fick mig att ännu tydligare inse värdet som mitt företag tillför detta ekosystem.

Att dessutom få se Sellpys grundare berätta om deras resa på nio månader, med en tillväxt på 15 procent i veckan, var för mig mind blowing och tvingar ut min hjärna ur boxen.

Jag känner, efter att ha smält tisdagen nu under några dagar att mitt kall – att förse Sverige med kommunikation, ytterligare har fördjupats! Och vem vet, kanske har jag sett Sveriges nästa enhörning?