En snitslad bana runt Kungsholmen – på upptäcktsfärd med Telenor Explore


Vi är nog många som vill dra ut på semestern liiite till. Såhär i backspegeln är den av någon märklig anledning alltid för kort – hur man än gör. Efter att ha spenderat min första jobbvecka med att varje lunch titta avundsjukt på glassätande semesterfirare bestämde jag mig för att turista lite i Stockholm och prova tjänsten Telenor Explore. Det är en typ av reseguide som ger dig tips på intressanta ställen för en fika, en bit mat eller en upplevelse. Tjänsten tar fram ett förslag baserat på tidpunkt, väder, avstånd och andras rating. Genom att ta dig till platsen låser du upp nästa Explore-tips, och så fortsätter det tills du tröttnar. Du kan med andra ord slå på autopiloten och få förslag på nya upplevelser serverade i din mobil. Ett stort plus är också att tjänsten fungerar var du än befinner dig i världen, så länge du har tillgång till nätet.

Perfekt på resan alltså, men eftersom jag var begränsad till Stockholmssightseeing så smet jag från kontoret vid Slussen och åkte till Fridhemsplan för att se vad Kungsholmen hade att erbjuda. Första förslaget var espressobaren Sorelle på Fridhemsgatan, en promenad på dryga 500 meter. Ett ställe jag aldrig hade hittat till utan om det inte hade varit för Explore, trots att jag tidigare bott i området. Det kändes lite uppfriskande! Även om jag inte var slut i kroppen valde jag att pausa med en laktosfri latte och lite distansarbete.

Explore1

Efter kaffepausen drog jag en ny lott i Explore tombolan – Rålambshovsparken. Sagt och gjort, efter en kort promenad ner för backen står jag mitt i Rålis. Genom att blunda försöker jag sätta mig in i att vara turist i Stockholm. Ja, jo, kanske skulle Rålis vara roligt. Jag gillar själv skateboard och har tillbringat ett antal timmar i skateparken, som är mycket bra. Det finns en bra lekplats för barnen boulebanor med mera. Lite mer ”underground” än den vanliga stadssemestern och en chans för turister att känna sig som en av lokalborna. Jag kan trots allt stället, så efter ett kort stopp valde jag att få ett nytt förslag.

 

Explore2

Denna gång fick jag tips om Mälarpaviljongen, ytterligare ca 500 meters promenad längs Norrmälarstrand. En trevlig restaurang och bar som erbjuder möjligheten att bokstavligen sitta på vattnet, ett vatten som är unikt med Stockholm. Även detta ställe tror jag skulle uppskattas av turister med sitt fina läge och närheten till Stadshuset.


Explore3

Sammantaget tycker jag att Telenor Explore är ett intressant hjälpmedel när man semestrar i en stad man inte känner till sedan tidigare. Det ger dig en chans att komma bort från den rent turistsnitslade bana som annars är så lätt att falla in i. Dessutom slipper man lägga ner tid på att researcha olika restauranger eller sevärdheter, utan kan istället låta tjänsten sköta jobbet. Jag skulle absolut rekommendera dig att prova, men inte att lägga upp hela semestern efter den. Se det lite som en upptäcktsfärd – eller varför inte som ett komplement till barnens pokénad?