Hur maxar du ditt hemma-WiFi?


Sverige är ett av värdens mest uppkopplade länder och ny statistik från Internetstiftelsen i Sverige visar att 86 procent av befolkningen har kopplat upp sig till internet hemma under den senaste månaden.Utbyggnaden av fiber bromsar in men når ungefär hälften av befolkningen idag. Det ger perfekta förutsättningar för en hög hastighet och en stabil uppkoppling. Men för att få nytta av den höga hastigheten krävs det att alla delar av nätverket är optimerade och fungerar som det är tänkt. Hur optimerar du ditt WiFi för att på så sätt maximera ditt bredbandsuppkoppling?

Byt frekvens till 5GHz
– Har man en äldre router så stöder den nog bara 2.4GHz frekvensen, men en modernare router (standard 802.11h och senare) klarar även av att sända via 5GHz. Den högre frekvensen ger högre hastighet men har en sämre räckvidd och klarar inte att tränga genom väggar lika bra. Men har du täckning som täcker de ytor där du rör dig med 5GHz så är den att föredra. Sen hänger det naturligtvis på att de enheter du ansluter är kompatibla också, äldre datorer och surfplattor klarar inte 5GHz utan där får man acceptera 2,4GHz. Men notera att det kan krävas att du manuellt väljer vilken frekvens du ska ansluta till.

Ställ routern på rätt plats
– Hur man placerar routern är helt avgörande för vilken täckning och hastighet WiFi-signalen får och det finns det tre nyckelord som man ska förhålla sig till: centralt, fritt och högt. Routern kommer troligtvis inte att fungera på maxkapacitet om du har den i garderoben eller i ett hörn bakom soffan. Men håller du dig till de tre nyckelorden så är sannolikheten hög att du får en WiFi-hastighet som motsvarar den uppkoppling som du betalar för.

Rikta routern rätt
– Det här tipset är ganska självklart om du äger en router utrustad med antenner, men har faktiskt samma effekt hos nyare, antennlösa modeller. Genom att vrida på din router 45-90 grader så kan du få en bättre WiFi signal. Testa dig fram och se vilken vinkel som ger dig bäst signal.

Se upp för WiFi-bromsare
– Detta handlar främst om att hålla din router borta från köket och tvättstugan. Kylen, frysen, diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren är alla stora och tunga metallföremål som effektivt bromsar WiFi-signalen. Placera heller inte routern nära en mikrovågsugn. De använder nämligen samma frekvenser. Mitt tips är helt enkelt att placera routern någon annanstans i ditt hem.  Andra saker som kan bromsa din WiFi-signal är exempelvis tjocka väggar, akvarium och inte minst olika våningsplan.

Installera en WiFi-brygga
– En WiFi-brygga är en enhet som förlänger det nätverk som routern skapar. Det är ungefär som att dra en lång virtuell internetkabel genom hela bostaden. Bryggan har en inbyggd repeaterfunktion som plockar upp radiovågorna från routern och förlänger dessa till delar av hushållet som saknar täckning. Det är enkelt att koppla ihop WiFi-bryggan till din router, det tar bara någon minut. Tänk på att du bör placera den ungefär halvvägs mellan routern och de utrymmen där täckningen är dålig, så att den hittar signalerna från routern. Ställ den aldrig där du har dålig täckning.

Starta om din router regelbundet
– Att göra en omstart är ofta den bästa och enklaste lösningen när en teknikpryl krånglar. Det är även en bra metod som kan göra underverk för din WiFi-hastighet även om din router verkar fungera som den ska. När du startar om din router gör den nämligen en omsökning på egen hand och hittar det band som ger dig snabbast möjliga uppkoppling. Bor du i flerfamiljshus och har många grannar är det lämpligt att göra omstarten på kvällen när de flesta är hemma från jobbet och faktiskt använder sitt WiFi, då väljer din router en kanal som är mindre belastad även när det surfas som mest.