Jag var oskuld!


Almedalen

Jag har nu genomfört mitt första Almedalen. En fantastik upplevelse för mig som tidigare spenderat mitt professionella liv på teknologimässor som Comdex, CommunicAsia, Cebit och 3GSM.

Vad är då skillnaden? Den är i format väldigt liten, det är frågan om att en idé av ett eller annat slag ska byta ägare eller smitta av sig. En stor skillnad ligger däremot i abstraktionen av själva idén. På teknologimässor byter en realisering av en idé händer. Det blir oftast väldigt gripbart i form av en ny mobiltelefonmodell, en ny basstation eller en ny mjukvara. Man skulle också kunna säga att teknologimässor föds av de idéer som drivs fram i de lagar och regler som sätts upp  av politiken. I Almedalen däremot är det oftast en idé på en högre abstraktionsnivå som ska smitta av sig, helst som ett virus.

Hann jag då drabbas av något virus? Ja, det var svårt att skydda sig. Årets virus hette #Digitalisering. Å jösses vad det var smittsamt! Jag kan faktiskt inte komma på ett enda seminarium som jag deltog i som inte nämnde ordet digitalisering och eventuellt, för att vara helgarderad även IoT.

Frågan som jag ställer mig blir då hur jag kan dra mitt strå till stacken? I det handfasta perspektivet blir nätfrågan, som jag brinner för, än mer central. Utan ett bra nät med god tillgång över i stort sätt hela Sverige kan inte digitaliseringen ta fart på allvar. Vi har redan spaden i marken sedan snart ett och ett halvt år så vi kommer att kunna leverera på den förutsättningen, skönt!

Nu är Almedalen slut för i år, i alla fall för mig. Jag känner att det kommer att ta ytterligare dagar att smälta de intryck jag fick med mig hem och att få dessa att trilla ut i fler konkreta aktiviteter i min vardag.

Jag kommer att komma tillbaka till Almedalen!