Koppla upp bilen för en smartare vardag


I början av veckan lanserade Telenor pilottestet av sin tjänst för uppkopplade bilar, Telenor Connect. Det som är speciellt med Telenor Connect är att tjänsten har ett öppet API vilket gör att anslutna partners bland annat kan utveckla samarbeten direkt mellan varandra.

BilI detta fall kan olika tjänsteföretag koppla upp sig via mobilnätet även om bilen inte är helt nyproducerad och har teknologin installerad från fabriken. Det är alltså möjligt att koppla upp sin bil även om den är flera år gammal.

Några tjänster som redan finns i utbudet är parkeringsassistans (betalning och lediga platser), bilservice (oljebyte, slitna bromsar etc.) och bilförsäkringar med premie baserad på användarens körstil. Att kunna använda uppkopplingen som ett WiFi-nätverk anslutet via 4G i bilen gör också att det går att nyttja webbens möjligheter även på enheter som inte har SIM-kort utan bara WiFi-mottagare.

4G-WiFi i bilen i sig är i mitt tycke inte det mest spännande med denna lansering. Att Telenor Connect har ett öppet API innebär att det finns få begränsningar för att vidareutveckla tjänsteutbudet i takt med att nya behov och önskemål uppkommer. Det är just det här jag tycker lockar mest – att se vilka tjänsteleverantörer som faktiskt ansluter sig till samarbetet och därmed ger ett mervärde. Detta skulle till exempel kunna innebära att man kan få ut unik data om sin bils tillstånd och därmed proaktivt kunna undvika dyra reparationer och obehagliga överraskningar.

Internet of Things, att koppla upp bilar och andra typer av maskiner och enheter, ska dock inte förväxlas med självstyrande bilar som kommer att innebära betydligt högre krav på minskade fördröjningar i näten. Det sistnämnda är något som först kommer slå igenom när den kommande 5G-tekniken har etablerat sig på marknaden.