Massor av G – 5G möjliggör saker vi ännu inte förstår oss på


 

5G kommer till Sverige först runt 2020, men många har redan börjat spekulera om hur tekniken kommer användas. Med dagens snabba teknikutveckling kan vi ta en enda sak för givet: Vi har ingen aning!

Utvecklingen av 5G är ständig pågående och i dagarna kunde vi läsa om det första stora fälttestet på området i samband med den japanska mässan CEATEC. Planerna imponerar! 4G klarar teoretiskt hastigheter upp till 300 Mbit/s i och med carrier aggregation medan 5G kommer klara 10 Gbit/s när branschen siar, en ökning på 3200(!) procent.

I praktiken innebär det egentligen att vi kommer att kunna försörja fler med högre bandbredd, snarare än att gemeneman sitter och strömmar i gigabithastiget över tid. Jag skulle vilja mena att vi höjer golvet för hastighet, snarare än att vi ökar toppen i hastighet.

Med 5G blir tekniken och uppkopplingen en icke-fråga

Många av de innovationer som görs idag begränsas av människors tillgång till riktigt snabba mobila uppkopplingar, speciellt utanför de större städerna. 4G löser mycket av det redan idag och när 2016 är slut så kommer 90 procent av Sveriges yta täckas av 4G.

Men den ökade efterfrågan efter exempelvis livestreamat högupplöst innehåll, internet of things och inte minst augmented reality kommer ställa krav som 4G inte alltid kan lösa, till många människor på en mindre yta samtidigt. Antalet uppkopplade enheter per yta kommer att öka i och med utvecklingen av internet of things där människor kommer att bära med/på sig fler enheter som vill ha kontakt med omvärlden, vilket kommer att fresta på dagens nät till en gräns de inte mäktar med.

Självkörande bilar, uppkopplade människodelar, mängder av uppkopplade apparater styrda från en mobil och användningsområden som ännu inte formulerats i varken tanke eller prototyp. Där kommer 5G vara en bra bärare av bitarna. Som slutanvändare kommer man dock troligen i än mindre utsträckning än idag att tänka på hur bitarna kommer till en, om det så är 3G, 4G, 5G eller WiFi.

Det kommer som sagt dröja innan vi får 5G till Sverige och det kommer förmodligen inte byggas ut i lika stor utsträckning som 4G-nätet. Istället kommer det, i alla fall till en början, fokusera på områden där det är hög belastning på nätet.  Hur som helst är det otroligt spännande att tänka på vad det kommer innebära!

Bonuskunskap: 5G satt i perspektiv:

1G. Analog standard för röstsamtal. Hastigheter på upp till 2,4 Kbit/s.

2G. Kan överföra enkla data och sms med hastigheter på upp till 236 Kbit/s.

3G. Ett mobilt internet med hastigheter upp till 42 Mbit/s för överföring av datatrafik i form av multimedia, text och video.

4G. Hastigheter upp till 300 Mbit/s inom kort i och med carrier aggregation. Strömma högupplöst video, spela onlinespel och ladda upp och ner tunga filer.

5G. Hastigheter upp till 10 Gbit/s. Användningsområdena är till synes obegränsade.