På roamingresa i Europa


Har du precis kommit tillbaka från semestern? Själv har jag tillbringat några efterlängtade och avkopplande veckor med att resa runt i Europa och Sverige. Bland annat var jag i Italien och Spanien – två EU-länder där roamingen sedan förra året har varit fri för Telenorkunder. Med mobilen i högsta hugg passade jag självklart på att göra en liten roamingguide till mina bästa smultronställen.

Telenor slopade roamingavgifterna redan 2016 genom vårt abonnemang Frihet, och innan sommaren genomförde vi en undersökning för att se om och i så fall hur det har förändrat våra semestervanor. 81 procent uppgav att det är skönt att slippa leta efter wifi, 75 procent att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar och nästan varannan person menade att fri roaming har gjort dem mer avkopplade än innan.

Jag kan inte annat än att hålla med. Att slippa fundera på vilken datamängd som skulle förbrukas av olika tjänster och hur mycket det kommer att synas på räkningen har varit jätteskönt. Men det bästa med fri roaming var att jag och familjen kunde upptäcka nya smultronställen längs vägen med hjälp av navigationstjänster (både Google Maps och Waze) samt möjligheten att googla allt från sevärdheter till restauranger och specialiserade bodegor.

Har du planer på att besöka Italien eller Spanien kommer här mina tre bästa tips:

Stranden i Canyelles, Spanien. En riktig pärla till strand där vit sand och turkost, svalkade vatten får vem som helst att vilja dyka i tre gånger på raken. Eller okej, fem.

Wine Palace Lloret , Spanien. Superb vinbutik i I Lloret de Mar, strax norr om Barcelona.

Al Fogolar i Bussolengo, Italien. Inget för vegetarianen, men gillar du Bistecca alla Fiorentina är det här ett riktigt toppenställe.

Alla dessa platser hittade vi längs vägen, och om vi inte hade haft tillgång till roaming hade vi antagligen hamnat på mer turistiga ställen. Dessutom slipper man planera långt i förväg utan kan vara mer spontan, vilket jag gillar! Tidigare har jag varit noga med att endast använda mobilen när det verkligen behövts, men nu kom jag på mig själv med att kolla sociala medier på stranden väldigt långt från närmaste wifi-uppkoppling. Beteendet har blivit likt det som jag har här hemma och det har varit skönt att kunna hålla sig uppdaterad.

Något jag var fundersam kring innan resan var om uppkopplingen skulle motsvara mina förväntningar. I Sverige är vi ju vana vid bra täckning och höga hastigheter, men jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Spanien och Italien har väl utbyggda nät med riktigt bra surf, vilket grundar sig i goda roamingavtal mellan operatören och landet i fråga. Det ska dock sägas att jag inte varit på vandring i ödemarkerna, utan hållit mig i befolkade områden.

I dagsläget har alla operatörer fri roaming inom EU, och Telenor har även slopat avgifterna för surf i Thailand, Malaysia och Myanmar. Det kommer antagligen att dröja ett tag innan vi kan resa världen runt utan att oroa oss för höga kostnader, men det är ett intressant scenario att föreställa sig. Tills dess kan man drömma sig bort till en höstweekend i Europa – en fröjd för både mobilräkningen och efter-semester-ångesten.