Prata och surfa samtidigt i 4G-nätet


 

 

 

 

Att ringa och surfa samtidigt via 4G nätet är äntligen möjligt . Telenor lanserar VoLTE och WiFi-calling idag.

Att 4G-tekniken inte omfattade vanliga röstsamtal vid lanseringen torde vara känt för de flesta. Lite märkligt kan tyckas för ett mobiltelefonisystem, men istället dirigerades samtal via 2G eller 3G-näten. Nu har dock standarden varit på plats sedan en tid och vi ser allt fler och fler nät som stödjer att ringa i 4G, s.k Voice over LTE (VoLTE). Vad är då fördelar med detta? Som kund kommer du snabbt märka att uppkopplingstiden för ett samtal förkortas avsevärt till endast två-tre sekunder, alltså tiden du måste vänta innan det börjar tuta signaler. HD-ljud är även standard för dessa samtal, vilket gör att man, bland annat i bullriga miljöer kommer uppleva en förbättrad talkvalitet. Sist men inte minst kommer man nu även kunna surfa med 4G samtidigt som man har ett röstsamtal igång vilket jag tror kommer att uppskattas av många användare.
Det låter ju jättebra, men hur kommer jag igång?

För att börja ringa med VoLTE krävs att både mobiltillverkaren och operatören har lanserat support för den specifika mobilmodellen. Det är standard på nya telefoner och antalet terminaler som stödjer VoLTE kommer därför att utökas kontinuerligt. Däremot så stöder inte äldre modeller VoLTE. Men sammanfattningsvis räcker det alltså inte att mobilen har stöd för funktionaliteten utan även operatören måste ha lanserat stöd för den specifika modellen. Om det fortfarande inte fungerar så kan det vara så att ditt abonnemang inte stöder VoLTE (kontantkort har inte stöd för tjänsten i dagsläget).

Har du en mobiltelefon vars support är lanserat krävs ingen aktivering av användaren utan VoLTE kommer att börja fungera med automatik och default blir att samtal kommer att kopplas upp med VoLTE när det finns 4G-täckning.

WiFi Calling
Utöver VoLTE finns även stöd för att ringa röstsamtal via WiFi (även känt som WiFi Calling). För WiFi-samtal är tillvägagångsättet liknande med en gradvis lansering av mobilmodeller allteftersom de blivit testade i operatörens nät. Denna funktionalitet har vi ju sett länge i tjänster som Skype och Viber – men du kan med WiFi-samtal alltså kunna göra det direkt via telefonen utan att behöva använda tredjepartsapplikation. Det smidiga här är den gränslösa övergångar mellan WiFi och 4G. När ett samtal har kopplats upp via WiFi-nätet och användaren rör sig utanför WiFi-nätverkets täckningsområde så tar 4G-nätet över automatiskt utan att samtalet bryts. Skulle man befinna sig utanför 4G-täckning, alltså 2G- och/eller 3G-täckning kommer dock samtalet att brytas om man rör sig utanför WiFi-täckningen. Att ringa över Wifi fungerar även när mobilen är satt i Flight Mode.

Sammanfattningsvis är detta bra uppgraderingar som finns i moderna mobiltelefoner och moderna nät. Om man ska hitta en liten begränsning är det att varken VoLTE eller WiFi-samtal fungerar när man befinner sig i andra länder (när man nyttjar ”roaming”).