Så surfar du på vattnetJag vägrar inse att sommaren är slut – än finns det tid för kvällsdopp, uteserveringar och båtturer! Men hur funkar det egentligen med täckning på vattnet? Kan man både segla och surfa längs hela Sveriges kust?

”Har man barn med i sällskapet är det perfekt att kunna sätta på en film när de tröttnat på båtlivet.”, säger min kollega här på Telenor som seglar mycket med familjen. Trots att det kan vara skönt att koppla ner från sociala medier, YouTube och jobbmejlen är tycker han att tillgången på ett stabilt nät en trygghet. ”För mig handlar det om ökad säkerhet och jag upplever att det verkligen blivit bättre täckning och stabilare uppkoppling de senaste åren, även om det självklart finns utrymme för förbättring. ”

För 10 år sedan var vistelse på vatten lika med täckningsskugga, men de senaste åren har Telenor satsat stort på att bygga ut längs kusten. Främst i Stockholms skärgård, längs hela norrlandskusten och på Västkusten (norr om Varberg), men även övriga delar.

Här nedan ser du ett smakprov på hur det ser ut i dagsläget. Den lila färgen betyder mycket god täckning och innebär att du kan använda mobilen på samma sätt som hemma och exempelvis streama film. De grönblå områdena indikerar god hastighet, och du kan surfa med bra hastighet men räkna med lite lagg och buffring. Basnivån är gul och här kan du ringa normalt och surfa med långsam hastighet.

 

 

Om du upplever dålig täckning är ett tips att hissa upp mobilen i masten. Det kanske låter lite galet, men eftersom berg och skog kan blockera signalerna så blir täckningen bättre ju längre upp mottagaren kommer. En förutsättning för detta är dock att du slagit på internetdelning innan och surfar från en annan enhet – annars blir det lite meckigt… Glöm dock inte att detta görs på egen risk! Om du inte har ett abonnemang med obegränsad surf är det lätt att beställa extra genom ett sms. Har du Telenor hittar du en prislista här.

För de som seglar långt ut till havs kan det hända att man halkar in på grannlandets mobiltäckning, något som förut kunde bli en dyr historia. Efter att avgifterna för roaming slopats inom EU så kan man numera surfa fritt utan att bry sig om höga mobilräkningar. Och oroa dig inte för att Norge inte ingår i EU, avtalet gäller även länder inom EES.

Jag har ju tidigare talat mig varm om satsningar likt Täckningskollen, som bidrar till kunskap om nät och täckning hos både konsumenter och samhället i övrigt. Just nu håller länsstyrelsen i Stockholms län på med en kartläggning av nätet Stockholms skärgård för att se var täckningsförbättringar kan göra mest nytta. Även Söderhamns kommun, som jag intervjuade tidigare i år, håller på med en liknande skärgårdsmätning. Summa summarum kan vi bara vänta oss ytterligare förbättringar av kusttäckningen de närmsta åren, något både jag och mina båtälskande kompisar är väldigt glada över.