Sol i sinne – sol på… kontor?


20160905_Borlänge2

De senaste fem veckorna har Telenor varit ute på turné med något som vi kallar Solkontoret. Solkontoret är ett utomhuskontor där vi försåg alla som ville prova att arbeta utomhus med det man behöver på ett kontor, det vill säga: uppkoppling via vårt mobilnät, skrivbord och kontorsstol, el till dator och telefon, surfplatta att låna, mötesyta och självklart varje kontors nav: en kaffemaskin. Vi besökte Umeå, Sundsvall, Gävle, Falun och Borlänge – platser där vi satsar extra hårt på att bygga ut nätet. Jag var själv på plats i Gävle, Falun och Borlänge där jag tog emot nyfikna besökare som ville prova på att arbeta ute och mötte journalister.

Varför gjorde vi då detta?

Vi ville ge de här städerna en möjlighet att fortsätta njuta av sommaren trots att de börjat jobba igen efter semestern. Till vår hjälp hade vi Susanna Toivanen, docent i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser vid Stockholms Universitet, som bland annat forskat på arbetsmiljöns inverkan på dina prestationer och ditt mående. Hon har kommit fram till att du genom att jobba utomhus inte bara får välbehövligt solljus och frisk luft, utan även ett starkare immunförsvar, minskade stressnivåer och ökad kreativitet.

Med vår satsning på utbyggnaden av mobilnätet finns det inte längre tekniska begränsningar för att jobba utomhus. Det är istället våra föreställningar och normer om att arbete bedrivs bäst på kontoret som begränsar oss. En åttatimmarsdag utomhus i november kanske inte låter jättelockande för oss svenskar, men det finns alltid möten, telefonsamtal, obesvarade mejl eller skrivarbete som många gånger fungerar lika bra, eller till och med bättre, om de görs ute.

Hur var det då att jobba utomhus – egentligen?

Även om jag tidigare arbetat utomhus så var detta en boost för mig. Det är otroligt skönt att vara ute och det kändes som en förmån att jag fick chansen att sitta ute under ett antal timmar. Det man slås av är att våra datorer fortfarande har en del att jobba med avseende ljusstyrka på skärmen, där ligger mobiler och surfplattor en bra bit före.

Jag hade även en ganska regnig måndag i Falun, men vi hade en lösning för det också. En uppblåsbar genomskinlig bubbla som man kunde sitta och arbeta i. Där arbetade jag ett antal timmar och gjorde även en intervju med Annonsbladet.

Förutom de rent fysiska upplevelserna fick jag en inblick i hur gemene man ser på mobiloperatörer, det vill säga med viss skepticism. Vissa trodde att vi var säljare som stod där och ville sälja abonnemang, vilket inte var fallet. Vi ville fungera som en ögonöppnare och visa att man med dagens teknik och ett stabilt mobilnät inte behöver begränsa sitt kontorsarbete eller pluggande till mörka inomhusmiljöer – och det funkade! De besökare jag mötte på plats var alla väldigt glada och kände sig inspirerade att fortsätta tänka flexibelt och kreativt.

Jag hoppas vi får chans att ta ut Solkontoret på fler platser i landet. Alla borde få chansen att jobba ute – och med tillgång till en bra, stabil uppkoppling är det lätt att göra det till verklighet.