Streaming fortsätter öka


Vi streamar film och serier som aldrig förr

Streaming är den tjänst som står för den största andelen av trafik i mobilnäten. Den allra största tjänsten är idag Youtube som står ungefär för 25 procent av dataförbrukningen. Men det område som ökar mest är streamingtjänsten för serier och filmer. I Sverige är de fyra största tjänsterna Netflix, ViaPlay, HBO Nordic och Cmore – där Netflix är allra störst.

Streaming av film sker idag allt oftare på mobila enheter. En bidragande anledningen till ökningen är dels abonnemang med större datapaket, men kanske ännu viktigare förutsättningar är att täckningen och hastigheten hela tiden ökar i mobilnäten. Även om vi däremot tittar allt mer på strömmad film och serier via mobila enheter idag än vi gjorde för några år sedan är det fortfarande bara en bråkdel av den trafik som går via fasta uppkopplingar. Det är helt enkelt i hemmen den absoluta majoriteten av all videotrafik konsumeras, vilket förvisso inte är så konstigt. Jag tycker däremot att trenden med ökad streaming i mobila enheter är intressant. Vi hittar hela tiden nya sammanhang att använda vår telefon på. När vi pendlar är ett bra exempel på det.

Eftersom Netflix är störst i Sverige tänkte jag därför se på trenderna och mönstret för hur konsumtionen av serier och filmer ser ut där. Jag tror att siffrorna är relativt snarlika oavsett vilket av de största streamingtjänsterna vi tittar på.

I Sverige har Netflixtrafiken ökat stadigt sedan tjänsten introducerades 2012 och vi ser väldigt tydliga toppar varje dag en populär serie släpper en ny säsong. Analys av trafiken visar att i Sverige tittas det som mest på Netflix på söndagar efter klockan 20. Ett avslappnande sätt att avsluta helgen. Totalt sett är trafiken störst den 1 januari år efter år. Och det är en trend som höll i sig även nu 2018, trafiken den 1:a januari 2018 var hela 20% högre än samma dag året innan.

Streaming har förändrat vårt sätt att konsumera rörlig bild i grunden och det är väl bara fotbolls-VM och Kalle Anka på julafton som kan få alla att titta på tv i realtid i någon större utsträckning.