Surf i Biarritz – Hur mycket är 1 Mbps?


IMG_1123

När jag kom in i telekomvärlden, i slutet av 1990-talet, var det fortfarande 2G eller GSM som gällde. Det var mycket prat om de ökande hastigheterna i nätet som gick från 42kbps till 384kbps. 384kbps som var i antågande tack vare introduktionen av EDGE som var en vidareutveckling av GSM för data. Det har hänt väldigt mycket sedan dess och idag har näten teoretiska topphastigheter på 450Mbps i 4G.

I samband med att Telenor lanserade fri roaming i EU i mitten på juni sattes maxhastigheten till 1Mbps vid roaming. Jag såg lite reaktioner på detta i sociala medier och blev själv väldigt nyfiken på hur detta skulle påverka våra kunder. Man kan förstås sätta sig och räkna fram och tillbaka för att komma fram till vad man kan göra med 1Mbps, men det bästa är att prova. Sagt och gjort, jag gick och skaffade mig ett TelenorFrihets-abonnemang med 12GB surf från vår butik på Götgatan i Stockholm. Sedan var det bara att sätta in simkortet i telefonen och åka iväg på semester till Biarritz i Frankrike.

Väl i Biarritz använde jag telefonen som vanligt och gjorde allt det som jag brukar göra för att se om jag kunde hitta några situationer där jag verkligen upplevde en begränsning. Till att börja med konstaterade jag att vi har väldigt bra nät i Sverige överlag. Väldigt mycket oftare än hemma bröts samtal när jag åkte eller gick. Lasten i 3G-näten var överlag väldigt hög och många gånger lyckades jag inte nå 1Mbps vare sig på min telefon med Telenor Frihetsabonnemang eller på min andra telefon med ett abonnemang med fri hastighet. På 4G nådde jag i några fall lite högre hastigheter, och fick en toppnotering på 75Mbps vid ett tillfälle. Men i regel gav även 4G ganska beskedliga hastigheter på 2-3Mbps.

Vad kunde jag då göra med min surf?

Jag provade allt det vanliga: mail, sociala medier, streama musik och video. Till min stora glädje fungerade allt detta!!! Fördröjningen innan videoklipp gick igång var dock lite längre än vanligt, men det vande jag mig snabbt vid.

Jag är ett stort fan av segling och finalen i matchracing gick i Marstand under tiden jag var i Biarritz. Jag kunde se hela finalen, i tillräcklig kvalitet för min telefonskärm, med endast ett fåtal stunder av blurrig upplösning. När det var blurrigt visade det sig att nätet i sig inte levererade tillräckligt med bandbredd, detta kunde jag konstatera genom att göra en mätning med min obegränsade telefon parallellt. När nätet levererade var det bra kvalitet på bilden, som du kan se i skärmdumpen nedan. Det kanske inte duger för att blåsa upp på en storbildsskärm, men är fullt tillräckligt för att titta på telefonens skärm. Jag testade även Youtube och det fungerade med samma upplevelse.

Screenshot_20160710-103518

Summa summarum kan jag konstatera att Telenor Frihet fungerade bra under resan och att vi har väldigt bra nät i Sverige. Allt som jag normalt gör hemma, kunde jag även göra under min semester. Visst, det blev en kvalitetskillnad i bilden, men den märks främst om man streamar från en padda eller datorskärm. Jag känner mig glad och nöjd över att det fungerade och dessutom var det väldigt trevligt att Phil Robertson tog hem titeln i Marstrand!

Hoppas du får uppleva frihet i sommar!