Surfboom hos seniorerHos Telenors kunder har mobilsurfandet i Sverige ökat med 40 procent sen i fjol. Att vi surfar alltmer kommer inte som en överraskning men en intresseväckande trend är faktumet att seniorerna, de över 70 år är de som ökar mest. I synnerhet de som bor i den norrländska glesbygden. Det finns nog flera förklaringar bakom det, men att mobilernas och läsplattornas gränssnitt är mer anpassade till äldre, att de som idag är 70 har haft tio år med smartphones, samt att mobilnätet har byggts ut och förstärks i hela landet är alla bidragande till ökningen.

Att tillgodose det växande behovet av en bra uppkoppling i hela landet, särskilt ute på landsbygden är otroligt viktigt för oss som operatör, synnerhet i en tid då kopparnätet släcks på löpande band. Det går i linje med regeringens digitaliseringsstrategi om att alla svenskar ska vara uppkopplademot fast bredband år 2020. Telenor har investerat mycket resurser för att förstärka mobilnätet och idag täcker vi 99,9 procent av befolkningen. Våra investeringar slutar dock inte här utan vi kommer fortsätta att förstärka mobilnätet i Sverige och på den norrländska glesbygden genom dels uppgraderingar i vårt befintliga nät men även för att inom de kommande åren lansera 5G.

Vad bidrar till datakonsumtionen?
En annan anledning till varför mobilsurfandet går upp i hela landet beror på att användningen av streamingtjänster ständigt ökar.  När det kommer till vad som driver mest datatrafik är det ohotat just streaming. För att ge ett exempel, tittar du på HD-video under en timme på tvn drar du cirka 1 gb/timmen. Laddar du upp tio bilder på Instagram har du kanske förbrukat 1 megabyte, alltså 0,01 gigabyte. Bland streamingtjänsterna är det YouTube som står för den största andelen av trafiken. Även streamingtjänster som HBO, Viaplay och Netflix nyttjas mer och mer på mobila enheter vilket också bidrar till ökningen. Det är glädjande att fler människor kan tillgodose sig internet när man är i rörelse. I takt med att mobilnätet förstärks kan du använda dina devices var du än befinner dig.

Storstäderna surfar mest
Telenors statistik visar att det är boende i storstäderna som surfar mest. Mest surfar västgötarna, följt av Skåne och Stockholms län. Att storstadsborna mobilsurfar mest tror jag beror på att det förekommer mycket pendling. Längre restider betyder mer surf. Detta i en nutid då många människor även flyttar ut från de mest centrala delarna av storstäderna. Ser vi på Stockholm så är de fyra kommuner som surfar mest Ekerö, Norrtälje, Lidingö och Värmdö som alla har många pendlare. För att tillgodose pendlare med en god internetuppkoppling har mobilnätet längst Sveriges bilvägar, järnvägar och Stockholms tunnelbana nyligen förstärkts. Vi har även aktiverat 4G längs med järnvägarna i hela landet för att ge en bättre surfupplevelse på tåget.

Jag ser ingen avmattning på den här utvecklingen och nu när vi har lanserat abonnemang med obegränsad surf kommer det garanterat driva på ökningen ytterligare och ge människor möjligheten att streama hur mycket de vill utan att oroa sig för att surfpotten för månaden kommer ta slut.