Telenor har startat Skandinaviens största 5G-pilot


Idag inledde Telenor Skandinaviens största 5G-pilot i den norska kommunen Elverum!  Vi blir därmed den första operatören som testar 5G i det norska mobilnätet och befäster verkligen får position som ledande inom 5G i Norden. Under piloten kommer ett femtiotal invånare få uppleva möjligheterna med nästa generationens supersnabba teknik. 

Jag skrev redan i februari att Telenor hade presenterat sin plan att genomföra en pilot tillsammans med Ericsson för att testa nästa generationens mobilnät så det känns riktigt kul att man är igång nu. Initialt kommer mer än femtio kunder kopplas upp för att bli de första att få testa 5G i sin vardag. Vad hade du velat testa? Den här piloten kommer pågå 2020 och under tiden kommer man få testa mobiltelefoner, 5G via bredband och tv och en massa coola ukopplade prylar för det moderna hemmet.

När vi nu inlett Skandinaviens största 5G-pilot befäster vi verkligen vår ställning som ledande på utveckling av mobilnät och 5G i Norden, det känns grymt. Med testet kan vi tillsammans med  medborgare, kunder och våra partners utforska möjligheterna med den nya tekniken, ta löpande lärdom av erfarenheterna och forma produkter och tjänster som förenklar människors vardag innan 5G lanseras till företag och konsumenter på bred front.

Här i Sverige är vår ambition att börja erbjuda 5G till kunder under 2020 och inom de närmaste åren kommer mobilnätet att byggas ut med över 50 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder, följt av större sommar- och vinterorter.

Telenors rikstäckande nät når idag 99.9 procent av den svenska befolkningen. Parallellt med utbyggnaden av 5G fortsätter Telenor att investera för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet.

Vi står alltså inför vår största nätsatsning någonsin och investerar kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät i alla delar av landet. 5G kommer att vara en motor i att stöpa om många branscher och skapar såväl nya affärsmöjligheter för företag som en enklare vardag och nya upplevelser för medborgarna. Vår utbyggnadsplan är ambitiös och aggressiv, något som jag och hela Telenor är riktigt stolta över.