Telenor lanserar eSIM


Idag lanserar Telenor som en av de första svenska operatörerna eSIM vilket känns väldigt roligt. Den första produkten som går att köpa är Apple Watch Series 4. eSIM står för embedded sim vilket betyder att den information som tidigare sparats på ett fysiskt litet plastkort istället nu lagras direkt i enheten och kretsen som finns i enheten är redo att direkt anslutas till mobilnätet. För Telenor är det här en rolig milstolpe och eSIM-support gör oss till en modern operatör.

Vad innebär eSIM för användaren?
För användaren av eSIM kommer det underlätta det digitala livet i många avseenden och det skapar nya möjligheten för att koppla upp mindre enheter som wearables som inte har plats för vanliga sim-kort. Till vardags kommer det vara många små saker man känner igen sig i, till exempel som att det inte längre går att tappa kort sim-kortet eller behövs en krånglig PUK-kod som man ändå aldrig kommer ihåg. Du kommer kunna koppla upp dig direkt eftersom eSIM inte behöver stoppas i kuvert och skickas till dig. Det kommer gå snabbare och enklare att komma igång med ny mobiltelefon då eSIM bland annat programmeras om på distans och innebär att du enklare kan flytta ditt nummer mellan enheter.

Betyder det att alla ”vanliga” sim-kort kommer att försvinna snabbt?
På sikt kommer det förmodligen bli så, men det kommer ta tid. Idag finns det bara en telefon på marknaden som stödjer eSIM och det är iPhone Xs. Vi ser i marknadstrenden att allt fler produkter i form av klockor, pulsmätare och telefoner får stöd för eSIM och det kommer bara bli fler. Jag tror att 2019 kommer bli året då allt fler kommer lansera produkter med eSIM.

Men på nya telefoner kommer det inte vara varken eller utan under de närmaste åren utan de som lanseras med eSIM kommer även ha plats för ett traditionellt sim, så kallade hybrider. Det innebär att det kommer det möjligt att ha två abonnemang på samma enhet för att enkelt till exempel byta mellan samtal och data-abonnemang om man är utomlands.

Vilka andra saker kan få eSIM?
5G kommer även vara en möjliggörare för att få fart på detta och bidra till att IoT (Internet och things) blir verklighet i större utsträckning. Ett snabbare och mer robust mobilnät kommer möjliggöra att allt fler enheter som t.ex. bilar, drönare, trafikljus eller larmsystem kommer kunna kopplas upp, ha lägre fördröjning och snabbare uppkoppling. Alla dessa är exempel på enheter som framöver skulle kunna ha eSIM.