Telenor och Tele2 vinner frekvens för 5G – plan för rikstäckande utrullning i Sverige klar


Telenor och Tele2 köper 2×10 MHz i 700 MHz-bandet utan täckningskrav för 1442 miljoner kr (1 441 936 796 kr). Tillståndet gäller fram till 31 december år 2040. I samband med detta har Telenor och Tele2 har skrivit ett nytt kompletterande avtal om utbyggnaden av ett gemensamt och rikstäckande 5G-nät i Sverige som planeras inledas under andra halvan av 2019.  Det kommer stärka det väletablerade 4G-nätet och befäster ambitionen att ge de första kunderna tillgång till 5G redan år 2020. 

Det här är såklart jätteroliga nyheter! Det som man är överens om är att bygga ut det gemensamma mobilnätet med över 50 procent vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige. Köpet av 2×10 MHz är värdefullt för det redan etablerade 4G-nätet och säkerställer den gemensamma planen som finns mellan Telenor och Tele2 att ge de första kunderna tillgång till 5G-funktionalitet år 2020. 5G-utrullningen kommer påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter och under våren kommer man presentera en detaljplan för hela landet offentliggöras och uppdateras löpande, allt eftersom byggstart inleds i respektive län och kommun. Det kommer bli väldigt kul att följa detta och självklart kommer det komma mer information om det här på bloggen.

Jag tycker personligen att planen för 5G-utbyggnad är aggressiv och ambitiös vilket är något som vi på Telenor är stolta över. Det här rikstäckande 5G-nätet kommer inte bara ge ännu bättre yttäckning utan det kommer också skapa en snabbare uppkoppling, minskad fördröjning och högre kapacitet vilket är en förutsättning för att allt fler enheter ska kunna kopplas upp. 700MHz-bandet är en låg frekvens och kommer användas för att täcka stora ytor av landet med 5G och 4.5G och är ett väldigt bra komplement till det nationella 2G- och 4G-nät som Telenor och Tele2 idag driftar som idag täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning.