Tillbaka från framtiden – att fokusera på teknik-nuet


photo-1440965185352-15fcce00e477
En sak jag ofta funderar på är vår mänskliga förmåga att sätta stor tilltro till framtida teknologier och se dem som lösningen på alla våra problem. På MWC i Barcelona fick mobilbranschen kritik av Mark Zuckerberg som menade att det är alldeles för stort fokus på 5G och att koppla upp maskiner genom IoT, samtidigt som fyra miljarder människor idag saknar tillgång till internet. Det finns absolut fog för den här kritiken. Min syn är att ju fler som har tillgång till den digitala världen, desto bättre förutsättningar har vi. I Bangladesh deltar Telenor i det Facebook-drivna projektet internet.org, som ger människor gratis tillgång till grundläggande information om bland annat hälsovård och utbildning. I Sverige fokuserar vi på att bygga så mycket täckning med 4G som möjligt med samma filosofi i botten.

Idag har över 99 procent av Sveriges befolkning tillgång till 10 Mbit/s över 4G, enligt PTS senaste rapport. Detta i sig är mycket bra, men vi är inte nöjda. Vi fortsätter vår utbyggnad och när vi är färdiga ska 90 % av Sveriges yta täckas av 4G. Varför? Det finns ett antal bra svar. Till exempel finns det fortfarande människor i glesbygd som inte har tillgång till 4G idag och vi vill att denna grupp ska bli mindre. Men det finns också viktiga platser utanför bostadsområden som saknar 4G, som exempelvis vägar – för att vi ska kunna röra oss, och rekreationsområden som skog och skärgård – för att vi ska må bra.

Jag säger inte att vi inte kommer att behöva mer kapacitet i våra mobilnät, för det kommer vi, men vi har en förmåga att lägga fokus på nya Holy Grails som kommer att lösa alla dagens problem. Jag kan dock slå vad om att detta beteende har hängt med oss sedan stenåldern – att alltid vilja ha nytt, större, bättre istället för att utveckla det vi faktiskt har. Till och med stenåldersmänniskan hade skrotat sin gamla iPhone så fort det kom ut en ny på marknaden.

Nu kanske jag låter som en motsträvig gammal gubbe som tycker det var bättre förr, men min poäng är att vi måste vara mer balanserade i vårt fokus mellan vad vi faktiskt kan åstadkomma idag och vad som ska ske imorgon. Jag tror att vi ibland skulle behöva kalibrera denna fördelning för att maximera nyttan. 5G kommer att komma, var så säker – men fram till dess är vi många parter som kan möjliggöra mer och bättre mobiltäckning till fler i Sverige baserat på befintlig teknik.