Tips för att streamingsäkra sommaren


Sommarsemestern är på intåg och vi är många som ser fram emot lata dagar där vi glömmer alla måsten. Många svenskar, precis som jag själv, åker på bilsemester, besöker sommarstugan eller söker värmen utomlands – ofta med streamingtjänster som reskompis. Runt om i landet har många en god internetuppkoppling via fiber men på resande fot har vi oftast bara mobilnätet att tillgå. Jag tänkte dela med mig av några tips på hur du kan streamingsäkra din sommarledighet.

  1. Dela med dig av surfen – Har någon i familjen eller kompiskretsen extra mycket surf? Använd då dennes mobil som accesspunkt och dela med flera personer i sommarstugan, i bilen eller på båten. Det finns inställningar i både Apple- och Android-telefoner som gör att man kan dela med sig av sin 4G-anslutning via WiFi, så kallad internetdelning. Man kan likna det med att du gör om din mobiltelefon till en router som andra kan ansluta till.
  1. Koppla upp router, tvspels-konsolen eller AppleTV med din mobil – Ett smidigt sätt är att köpa en billig router i din närmaste teknikaffär, ett extra simkort från din mobiloperatör och sen stoppa in simkortet i routern. Du har nu skapat ett digitalt hemmanätverk som du kan ta med dig och som flera personer kan ansluta till. Varför nu inte ansluta till din AppleTV eller Chromecast? Genom att internetdela från din mobiltelefon kan du även enkelt koppla upp ditt Playstation eller Xbox via 4G-nätet.
  1. Skicka upp mobiltelefonen i flaggstången eller segelmasten – Om du befinner dig ute till havs och vill säkra upp en god täckning kan du hissa upp mobiltelefonen i segelmasten. Det gäller även vid sommarhuset för att skapa en god digital miljö. Internetdela från mobiltelefonen uppe i masten och du har skapat en accesspunkt för hela tomten. Glöm inte extrabatteriet.
  1. Ta med extrabatteri – Filmtittande drar mycket batteri, dels för att data hela tiden laddas, och för att skärmen är tänd. Se till att använda ett extrabatteri och dimma ner skärmens ljusstyrka – det gör skillnad. Detta blir extra viktigt när man är ute på resande fot. Det finns idag många bra extrabatterier att köpa, säkra upp tillgången innan resan!
  1. Ladda ner filmer innan resan – En del streamingtjänster har ett offline-läge, vilket innebär att du kan ladda ner filmer när du har internetanslutning för att sedan titta när du är på semesterorten. Är du på redan på resande fot så försök hitta WiFi-anslutning. Caféer och restauranger har ofta ett gratis WiFi-nätverk att koppla upp sig på. Passa på att offlinesynka några filmer innan du åker vidare.