Tre fokusområden för telekombranschen under 2018


Vi har lämnat ett intressant år bakom oss och jag tänkte idag blicka in i kulan och se tre fokusområden för 2018 som kommer bli viktiga, både för oss i Sverige men även internationellt.

Artificiell intelligens
(AI) och maskininlärning fortsätter att vara på allas läppar och har väl nästan ersatt Big Data i kategorin ”framtida tekniker alla vill haka på men majoriteten inte riktigt vet vad de innebär”. Kategorin AI går att fylla med mycket, men robotara i hemmet är inte det jag avser idag utan mer hur olika typer av program- och mjukvara kan utvecklas på ett enklare, mer kostnadseffektivt och smartare sätt med syftet att kunna ”lära sig själv”. En gradvis introduktion av allt mer automatiserade processer och intelligentare system känns som en självklarhet. Området och tillämpningarna är oändliga och hajpen kommer att fortsätta att vara i fokus under året. Redan idag har ju robotarna slagit igenom i finansvärlden med aktiehandel, när kommer de till telekom och gör bättre radioplanering än vi klarar manuellt? Antagligen inte 2018, men det är ett område som skulle kunna bli aktuellt på sikt.

5G testas just nu för första gången officiellt och publikt under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea.  Som väntat är det repriser i alla upptänkliga vinklar och vyer och förstärkt verklighet (Augmented Reality) som demonstrerats i första hand. Även om detta inte är den slutgiltiga standarden ger detta ändå en första fingervisning om vilka tjänster som kommer att vara möjliga med den nya tekniken.

Att den nya allmänna dataskyddsförordningen, GDPR, som träder i kraft 25 maj 2018, kommer påverka alla som hanterar personuppgifter är det nog ingen som har missat. Självklart blir det en viktigt för vår bransch och de svenska mobiloperatörerna.

Detta är egentligen bara tre av många spännande områden som ligger under luppen för året men vi kan snabbt konstatera att det kommer att bli ännu ett intressant år! Om du vill läsa mina reflektioner om vad som skedde på marknaden förra året så kan du läsa mer om det  här: