Uppkopplad jakt


Idag tänkte jag prata om den svenska jakten och hur den blir allt mer uppkopplad. Jag var nyligen och jagade i Västernorrland och passade då på att dels testa mobilnätet och Telenors uppkopplade hundhalsband. Digitala verktyg under jakt är något som historiskt varit lite kontroversiellt men jag upplever att det börjar bli mer accepterat idag vilket jag tycker är bra. Framför allt tror jag det leder till ökad säkerhet och minskade jaktrelaterade olyckor.

Med ett ständigt förbättrat och kontinuerligt utbyggt mobilnät har mobiltäckningen i svenska skogarna aldrig varit bättre än idag. Telenor har under de senaste åren investerat kraftigt i att förbättra mobiltäckningen i Sverige, i synnerhet i Norrland, och täcker idag 90 procent av landets yta och över 99,9 procent av landets befolkning. Som ett resultat av detta finns det nu rent generellt en bättre konkurrenssituation på marknaden eftersom konsumenter och företagare har fler valbara alternativ. Den digitala tekniken inom jakten är i sig inget nytt men realisteras nu på ett helt annat sätt tack vare utbyggnaden av mobilnätet.

Idag används allt fler uppkopplade enheter när man jagar och jag tycker att uppkopplade enheter börjar bli allt mer accepterade inom jakten. Många använder till exempel GPS-halsband på sina hundar för att ha koll på var de befinner sig. Lustigt nog så lanserade Telenor ett abonnemang för hundar i början av året där det ingår ett uppkopplat halsband. Denna synkar man med telefonen och får då tillgång till funktioner som GPS för hunden, något som jag själv uppskattar mycket.

God täckning är en förutsättning för att ringa 112 och att ringa till Länsstyrelsen och ansvariga för viltvårdsområden för att rapportera in fällda djur. Att vara uppkopplad under jakten är något som jag även tror är bra för den allmänna säkerheten. Utöver hundhalsband använder jag andra mobilapplikationer som kartor och chattar för att hålla kontakt och se var mitt och andra jaktlag befinner sig. Det bidrar till förebyggandet av jaktrelaterade olyckor.

Avslutningsvis tror jag att antalet delningar av vackra miljöbilder på Instagram bör ha ökat under de senaste åren. Jag brukar själv ha med mig min smartphone på jakt, men jag försöker att inte använda den så mycket eftersom jag främst vill njuta av naturen.