Uppkopplad och avkopplad på semestern


Det är nog få som har undgått att roamingavgifterna inom EU slopades den 15:e juni. Telenor smygstartade ju konceptet redan förra året med abonnemanget Frihet, som numera gäller både Thailand och Europa. Men vad gör egentligen fri roaming med våra semestervanor? Jag gjorde ett djupdyk i vår statistik – och blev ganska förvånad över vad jag hittade. 

När det är lika enkelt att surfa utomlands som hemma i Sverige borde väl något hända med våra semestervanor? Det var i alla fall vår hypotes när vi genomförde en undersökning med 1000 personer som haft ett abonnemang med fri surf inom EU det senaste året. Och faktum är att tre fjärdedelar menar att fri roaming har förändrat deras sociala liv på semestern, och 94 procent anger att det på något sätt har påverkat kvalitén på semestern. 

Men det som är mest iögonfallande är att nästan varannan person uppger att de känt sig mer avkopplade på semestern när de vet att de alltid kan vara uppkopplade. Att kunna stänga av allt vad internet och sociala medier heter på semestern har nog för många varit en lockande tanke – även för mig. Numera finns det få platser där man faktiskt inte kan vara tillgänglig, en tanke som kan kännas lite stressande. Men det avkopplande med fri roaming är inte att kunna hålla koll på instagramflödet eller kolla jobbmejlen. Istället uppger de sex av tio att de nu har mer kontakt med nära och kära genom röst- eller videosamtal. Det är även lättare att maxa upplevelsen på semesterorten, genom exempelvis karttjänster, chans att hitta lokala smultronställen och scouta de bästa restaurangerna.

Jag tror att en stor anledning till att människor snarare blir avkopplade än stressade av fri surf är den ökade tillgången på WiFi. Även på många mindre orter finns det numera möjlighet att koppla upp sig på allt från caféer, restauranger, stränder och torg. Detta gör att många tar för givet att kunna kolla upp saker på plats, snarare än att ta med sig guideboken från Sverige. Men publika WiFi är (tyvärr) ofta rätt svajiga, vilket också speglas även i undersökningen. Hela 81 procent känner sig avkopplade eftersom de vet att de inte behöver leta efter WiFi.

Sen är det så klart inte alla som är övervägande positiva – men de siffrorna är låga. Tre procent känner sig mer stressade av att alltid vara uppkopplade och tillgängliga i utlandet. Drygt fyra procent anser att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med medresenärerna och cirka sex procent av de som varit på solsemester säger att de oftare fått solkräm, sand eller vatten på mobilen.

Själv ska jag både till Spanien och Italien i sommar och tanken på att kunna surfa som hemma i Sverige ger en känsla av frihet! Eftersom vi kommer bila en del kan vi spara lite pengar på att slippa hyra en bil med inbyggd GPS, och jag ser fram emot att kunna vara mer spontan kring stopp på vägen. Ett givet plus är också att kunna googla fram små, lokala vinbutiker – både längs vägen och när vi är framme vid destinationen. Annars kommer jag så klart att hålla koll på sociala medier, dela lite härliga semesterbilder och streama en hel del musik.

Är du nyfiken på att veta mer kring roamingundersökningen? Här hittar du fler siffror och en topplista över länderna där surfen ökat allra mest.