Uppladdningshastigheten blir allt viktigare


Sedan mobildata blev en del av allas vår vardag har start fokus legat på nedladdningshastigheten (den s.k nedlänken) men under den senaste tidens intåg av bland annat molntjänster, videodelningar och livestream på sociala medier blir upplänken allt viktigare att utveckla.  Idag tänkte jag prata kort om QAM- Quadruple Amplitude Modulation.

En av funktionerna som ingår är en vidareutvecklingen av LTE, som kallas LTE-Advanced och Carrier Aggregation som jag beskrivit tidigare på bloggen. En annan är att öka modulationen från nuvarande 16QAM till 64QAM i upplänken(sändning från mobil till basstation)  och därmed få med mer information per radiovåg (signalen från mobilen till masten) vilket, åtminstone i teorin, kan ge upp till 50% ökning av upplänkshastigheten. Det är som ni förstår en rätt rejäl skillnad. Man skulle kunna säga att densiteten av information blir högre ju högre modulation man använder.

Upplänken för en 20 MHz carrier (radioantenn i basstationen) är maximalt 50 Mbit/s för en cat 4 device (ju högre cat desto modernare mobil), dvs när man kör 16 QAM. Men när man lägger på 64 QAM kan man öka till 75 Mbit/s på samma bandbredd. Vi får alltså ut mer kapacitet och hastighet ur vår utrustning när vi uppgraderar till en högra modulation.

Därför känns det extra kul att Telenor nu har aktiverat 64QAM i hela vårt 4G-nät vilket i praktiken innebär att alla kommer ha en bättre uppkoppling för uppladdning. Än så länge finns det dock några hakar, för att ta del av funktionaliteten krävs stöd i mobilerna och det är på gång hos de olika tillverkarna. iPhone 8/8+ & iPhone X har stöd för 256 QAM DL / 64 QAM UL. Men i kommande mobilgenerationer kommer det bli en given teknik som används  – så vi fortsätter med jobbet att framtidssäkra vårt mobilnät.