Våg(a)surfa på semestern!


Efter en halvknackig vår och försommar så är det nog många som surfar runt på olika resesajter och blickar framåt mot semestern. Under många år så har vi tyvärr gått och varit rädda för mobilen när vi varit ute och rest. Inför varje resa så har vi rådfrågat vänner och bekanta om vilka inställningar man ska bocka ur och stänga av för att inte komma hem till en skyhög mobilräkning. Rädslan för att dataroaming ska slå hårt på ekonomin gör att utlandsresan ofta består utav en ständig jakt efter gratis Wi-Fi på hotell och caféer.

Självklart så finns det ett stort behov av att använda mobilen utanför hotellobbyn – jag själv brukar exempelvis använda Google Maps för att hitta rätt samt slippa dyr GPS till hyrbilen, posta  några ödmjuka skrytbilder på Facebook och Instagram och kanske smygkolla något mail.

Det går fortfarande inte att streama Netflix eller HBO över mobilnätet men ett vanligt mobilanvändande utomlands ska vara en självklarhet. Mobilen blir ju inte mindre viktig för att vi är utomlands, snarare tvärt om. När vi på Telenor satte våra nya roamingpriser vid årsskiftet (från 149kr/1GB/vecka) var det en medveten offensiv satsning i hopp om att fler operatörer skulle följa efter. De andra operatörerna har följt efter, vilket är bra för förtroendet för branschen, men vi har en fördel som gör att vi kunnat sänka priserna mer. Genom Telenorkoncernen som är Nordens största telekomkoncern och en av Europas största koncerner kan vi sätta press på andra operatörer för att sänka roamingpriserna. Traditionellt sett har det varit operatörerna i södra Europa som velat behålla höga priser eftersom fler åker söderut på semester än tvärt om.

Så om du beger dig iväg på en skön utlandssemester i år så kan det vara bra att tänka på följande:

  1. Kolla upp din operatörs priser och tilläggstjänster i det land du ska åka till. Ofta får du även ett SMS med prisangivelser när du kommer till det landet.
  2. Utöver de faktiska priserna, säkerställ att din operatör har ett kostnadstak som verkligen omöjliggör höga räkningar
  3. Var varsam med att streama film med roaming eftersom det slukar mycket data. Det finns fortfarande inget erbjudande som lämpar sig för att streama film medan appar som Tripadvisor, Google Maps och Instagram kan användas i relativt stor utsträckning. Med Surfkollen kan man få en bra uppfattning om hur mycket data olika aktiviteter drar.
  4. Den som surfar mycket kan det vara bra att komplettera med hotellets Wi-Fi om denna är gratis. Man bör också kolla upp om operatören har veckopaket med mer data och lägre pris per MB.
  5. För den som reser utanför Europa är det en bra idé att stänga av roaming när man inte vill surfa. Passiv dataförbrukning ligger oftast mellan 3 och 7 MB per dygn beroende på hur många och vilka appar man har.