WiFi-calling, storstadsfloskel?


Wifi-calling

I ett tidigare blogginlägg berättade jag kort om en ny teknik som heter WiFi-calling. Det handlar kort och gott om att kunna ringa vanliga röstsamtal över WiFi-nätet hemma. Väldigt praktiskt eftersom många kopplar upp sin telefon mot sitt WiFi när de kommer hem.

Det här kommer kunna bli ett viktigt komplement på platser med en svagare signal från mobilnätet. Därmed inte sagt att vi inte behöver bygga ut vårt nät. Vi håller som bäst på och bygger ut mobilnätet och när vi är klara kommer det finnas tre operatörer som kommer att täcka en väldigt stor del av Sverige.

Det kommer alltid att finnas de som inte har bra mobilnät. Antingen för att de bor bortom där det finns täckning eller kanske för att de bor bakom ett berg så att signalerna inte kommer fram ordentligt. Dessa personer, som idag kanske behöver gå ut och ställa sig i ett hörn av trädgården för att kunna ringa, kan istället ringa över WiFi utan att behöva mixtra med någon inställning eller app i telefonen. En win för landsbygden skulle jag säga, givet att fiberutbyggnaden levererar.

WiFi-calling en möjlig lösning för mottagning i nybyggda hus
Andra som det här kommer bli en bra möjlighet för är de som bor i nybyggda hus. Jag har även bloggat om detta tidigare. Nybyggda hus är bättre isolerade och minskar därmed utsläpp av klimatgaser vilket är väldigt bra! Baksidan är att mobiltelefonin ofta fungerar dåligt. Vi detar i ett projekt som ska titta djupare in i byggmaterialfrågan där vi har som målsättning att ta fram förslag på byggmaterial och metoder som är bättre ur mobilsynpunkt och samtidigt isolerar lika bra. Projektet har fått initial finansering av Energimyndigheten, drivs av SP och pågår just nu. Men för de som bor i hus där byggmaterialet inte släpper igenom mobilsignalerna är WiFi-calling en bra lösning.

När kommer det då? WiFi-calling, kommer att fungera på alla moderna telefoner över tid. Redan idag är de flesta iPhones förberedda för WiFi-calling och high end modellerna inom Android likaså.. Jag tror även att alla operatörer i Sverige kommer att ha detta på plats inom ett par år.