Tillsammans mot 5G och framtidens idéer


zvspi1s2w0u-christian-widell

I fredags gick Telenor och Tele2 ut med ett pressmeddelande om att de ska samarbeta på ett liknande sätt i 5G som de gjort i 4G genom Net4 Mobility. Att dela investeringarna är enligt mig ett väldigt effektivt sätt att få skalfördelar som innebär att fler kan få tillgång till 5G. Några detaljer kring samarbetet har inte offentliggjorts men det är väl rimligt att tro att konsekvensen av nätdelning är att mer kommer att kunna byggas och därmed ett bättre nät för användarna.

Timingen då, när kan det börja användas? Jo, uppskattningsvis kommer man kunna börja använda 5G kring 2020, och därefter är det en gradvis uppgradering av hela nätet som kommer att pågå under flera år.Vilka tjänster som kommer att slå stort i 5G är svårt att förutse, men det vi vet är att standarden kommer att möjliggöra högre datahastigheter, enormt många samtidigt uppkopplade enheter och drastiskt reducerade fördröjningar i näten. Det sistnämnda är viktigt i realtidsapplikationer såsom självstyrande bilar, avancerade spel och robotstyrning på distans. Kanske kommer vi få se ett genombrott av robotkirurgi som kan utföras på distans?

5G kommer att vara nödvändigt för att Sverige fortsatt ska kunna ligga i teknisk framkant, men det finns också en del uppskruvade förväntningar. I media har det förekommit uppgifter om att 5G är 40 gånger snabbare än 4G, vilket förvisso kan vara sant under ideala förhållanden. Men då ska nämnas att dessa ideala förhållanden förutsätter ett högre spektrum i kombination med ny teknik.

En annan fråga som jag får med jämna mellanrum är också om 5G är en bra ersättning för fast bredband. Där är mitt svar ett tydligt nej. Hastigheterna för 5G kan mycket väl tillgodose de mest krävande aktiviteterna för hemmet, som att t.ex. streama film. Däremot är kapaciteten mer begränsad och variationen i hastighet är större i mobila nät jämfört med de fasta – i synnerhet fiber. Med det sagt kan vanliga kunder förvänta sig mycket bättre mobil surfupplevelse, särskilt på sikt när tekniken utvecklats ytterligare.

Man ska komma ihåg att tjänsterna som blivit framgångsrika i och med 4G inte var påhittade vid lanseringen – som till exempel Uber, Tinder och Pokemon Go. Samma sak gäller naturligtvis för 5G. Vi bygger helt enkelt ett nät som möjliggör framtidens idéer!