eSIM – slutet för det traditionella SIM-kortet


SIM-kortet har funnits med så länge som vi har använt mobiltelefoner och är det som kopplar samman operatören, telefonen, telefonnumret och kunden. Nu finns ny teknologi som kallas eSIM (embedded SIM). Det är en mjukvara som integreras i enheten (exempelvis mobiltelefon) med en digital krets och som kan programmeras på distans. Den fyller alltså samma funktion som ett traditionellt SIM-kort utan att man behöver ha ett fysiskt chip. Vad innebär det och vilka fördelar kommer vi att se i samband med införandet av denna nya teknik?

Vilka blir fördelarna?
För kunden blir det en förenkling att slippa vänta på att få ett kuvert med en liten plastbit som ska monteras in i mobilen. Man slipper även leta reda på den lilla nålen som man behöver för att pilla ut SIM-kortet, något som jag är övertygad har skapat viss frustration hos en eller två personer genom åren. Det gör även att det blir betydligt enklare att aktivera ett abonnemang och att byta mellan olika operatörer. Det blir både en både en risk och en möjlighet för operatörerna, men för användarna är det nog endast en fördel när man lärt sig det nya sättet att hantera sitt abonnemang och att sin relation till operatören inte är beroende av ett litet chip. För operatörerna blir logistiken en förenkling eftersom den fysiska lagerhållningen ersätts av en eSIM-server.

Möjliggörare för IoT
Nya enheter som kommer att kunna kopplas upp till mobilnätet utan att installera ett fysiskt SIM är ju en förutsättning för att IoT ska ta fart på riktigt också. Det kan vara allt från kylskåp, husdjur, cyklar eller kläder och speciellt viktigt blir det i små enheter där ett normalt SIM-kort inte skulle få plats. Ytterligare fördelar är att enheterna blir lättare och eventuellt mindre samt får högre resistans mot exempelvis vatten samt den minskade miljöpåverkan då man slipper tillverka SIM-korten, frakta de till Sverige och skicka ut fysiska brev till kunden.

Apple Watch 3 och Samsung Gear S3 är två av de första produkterna som har ett eSIM. Något lanseringsdatum i Sverige är inte satt än, men den finns i exempelvis Tyskland och USA. Klockan är ansluten till 3G eller 4G via ett eSIM. Det som kan vara utmanande att förklara för konsumenten är att det krävs ett separat abonnemang för klockan, till skillnad från tidigare varianter som kommunicerade med mobiltelefonen via Bluetooth. Det som blir nytt är alltså att klockan får en egen uppkoppling och du är inte beroende av att ha med dig mobilen för att klockan ska vara uppkopplad. Så uppkopplade prylar är nog något som vi kommer att se massor av när eSIM slår igenom brett.

Lanseringsdatum
Idag finns inga mobiler lanserade som har eSIM men det är också på gång, och det kommer att bli en stor förändring för operatörerna som därmed försvagar sin kontakt med slutkunden i och med att det blir enklare att byta operatör när man inte behöver hantera ett SIM-kort utan bara kan ändra inställningar i mobilen och få en ny leverantör av sitt mobilabonnemang. Dock så ska ju mobilnummer porteras och det kommer att ta tid, så det är inte fullt så enkelt som man kan tro vid första anblicken. Åtminstone inte initialt.

De flesta operatörer ligger i startgroparna för att lansera eSIM, så främst är det prylar att koppla upp som gör att det inte redan lanserats i Sverige. Men att eSIM kommer att ersätta de gamla SIM-korten är helt utom tvivel och det kommer att bli en förbättring för både kunder och operatörer och möjligöra en massa nya uppkopplingar och tjänster!